De afdeling ‘Vroegsignalering en Geïndiceerde Preventie’ houdt zich bezig met preventieactiviteiten op het gebied van alcohol, drugs, gokken en gamen in Zuid-Holland Zuid. De afdeling heeft als doel middelengebruik en problematisch gamen bij jongeren te voorkomen en terug te dringen.
Voorkomen is beter dan genezen!
Youz verslavingszorg geeft onder andere voorlichtingen en trainingen voor intermediairs die (in-)direct met jongeren te maken hebben. Er wordt beleidsadvies gegeven aan organisaties en evenementen en er worden consultaties geboden aan jongeren en ouders die problemen ervaren. Daarnaast biedt Youz voorlichting voor scholen en ondersteuning bij het implementeren van verschillende programma’s voor het onderwijs.
Informatie en advies gesprek:
Jongeren die experimenteren met drank of middelen kunnen een (eenmalige) consultatie krijgen met een preventiedeskundige.
Sommige jongeren die problemen ervaren door het gebruik van drank of drugs kunnen tijdens een consultatie psycho-educatie krijgen over hoe een middel werkt in het brein, wat de effecten zijn en welke risico’s een middel met zich mee brengt.
Consultaties worden meestal los gevoerd met een jongere en met zijn of haar ouders.
Ouders krijgen tips en handvatten mee over hoe ze met hun zoon of dochter in gesprek kunnen gaan en grenzen kunnen stellen.
Jongeren waar de balans kwijt is door het vele gamen of sociale media gebruik kunnen ouders en/of jongere ook een consultatie krijgen met een preventie deskundige.
Een moti-4 traject:
Moti-4 is een laagdrempelig traject van gesprekken voor jongeren van 14 tot en met 24 jaar die in de problemen dreigen te raken door middelengebruik, gokken of gamen.
Doel is het terugdringen van het probleemgedrag. In het eerste gesprek wordt een inventarisatie van de problematiek en het middelengebruik, gokken of gamen gedaan. De vervolggesprekken richten zich op kennisoverdracht, bewustwording, motiveren en het versterken van de weerbaarheid van de jongere. Het traject wordt op maat uitgestippeld. Een preventiedeskundige ondersteunt de jongere bij het opstellen van een plan van aanpak. In een follow-up na 2 maanden en eventueel ook na 6 maanden wordt bekeken of de doelen uit het plan van aanpak behaald zijn.
Aanmelden?
Stuur een mail naar preventie@youz.nl