Luisterboeken via de bieb

Zet eens een boek op! Heb je wel eens aan de mogelijkheid gedacht om de tv te vervangen voor een luisterboek? En wist je dat de bieb een ruim aanbod aan luisterboeken beschikbaar heeft?

Leeftijd

Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin
Volwassenen

Thema

Ouderschap
Spelen
Opvoeden
Boekentips
Duurzamer leven

Een luisterboek kan het waardevolle voorlees momentje niet vervangen. Want tijdens voorlezen gebeurd er veel meer dan enkel het feitelijk opnoemen van de woorden die in een boek geschreven staan. Tijdens het voorlezen heb je een moment van samenzijn, contact maken, afstemmen op elkaar en jij als ouder of verzorger leert een kind van alles over de tonen in stemmmen, hoe je klinkt als je boos bent, blij bent etc. 
Dit artikel pretendeerd dus niet dat je met het inzetten van een luisterboek de voorleesmomenten voortaan kan skippen, maar het kan wel een fijne activiteit zijn voor jou kind. Bijvoorbeeld als vervanging van een tv kijk moment. 
We sommen even de voordelen voor je op van een luisterboek. 

Voordelen van een luisterboek:

  • Door de ‘stemmetjes’ horen ze dialecten die ze thuis nooit horen.
  • Ze imiteren de perfecte dictie en articulatie van beroepsacteurs, let maar eens op de namen bij aanschaf.
  • Sleutelwoorden vallen op door de geoefende intonatie en het ritme van beroepsacteurs. 
  • De muziek geeft herkenningspunten en structureert het verhaal.
  • Sprookje, musical of avonturenverhaal? Je kind leert het verschil tussen tekstsoorten.
  • Achtergrondgeluiden in het luisterboek activeren hele woordvelden. Bijvoorbeeld vogelgeluiden en geruis van blaadjes, die triggeren het woordgeheugen van bos en alles wat in het bos leeft. Een meeuw activeert het geheugen van alle strandwoorden.
  • Zonder beeld leren kinderen hun eigen plaatjes te bedenken. Dat stimuleert het visuele voorstellingsvermogen in hun breins taalcentrum.
  • De ogen kunnen even uitrusten of ondertussen naar een saai landschap turen.

Nu zijn er verschillende streamingdiensten waar je gebruik van kan maken, maar wist jij ook dat de bieb een luisterboek assortiment heeft waar je als lid gewoon gebruik van kan maken. Je betaald hier niets extra's voor. En... kinderen tot 17 jaar kunnen gratis lid worden van de bieb!!

Lees hier meer over hoe je de luisterboeken kan beluisteren via Bibliotheek Hoeksche Waard. 

Luisterboeken lenen en luisteren via de bieb

Bij de online Bibliotheek leen je luisterboeken om te beluisteren op je telefoon of tablet. Of om online te luisteren op je pc of laptop. We helpen je graag met je vragen over luisterboeken.

Kinderen (tot 18 jaar) kunnen gratis lid worden van de Bibliotheek Hoeksche Waard. Dat kan je online regelen. Klik op https://www.bibliotheekhoekschewaard.nl/klantenservice/word-lid-van-de-bibliotheek.html voor meer informatie.

Je kunt de boeken luisterboeken luisteren via de app van de online bibliotheek. De app onthoudt van elk boek waar je gebleven bent met luisteren. Alleen wordt deze luisterpositie niet automatisch gesynchroniseerd als je bent ingelogd op verschillende apparaten.

Je kunt de luisterboeken gewoon online streamen of lenen via de app. De app kan je downloaden via deze link: https://www.bibliotheekhoekschewaard.nl/collectie0/apps-van-de-bibliotheek.html

Wanneer je vanaf je boekenplank op de cover van een luisterboek drukt, ga je het boek streamen (dus direct afspelen). Wanneer je op het pijltje naar beneden drukt, ga je het boek downloaden. Heb je geen wifi-verbinding, dan gebruik je hiervoor mobiele data. Dit kan voor extra kosten zorgen.

Elk boek staat drie weken op je boekenplank en verdwijnt na deze periode automatisch. Je kunt een luisterboek wel verlengen, met de verlengknop die op je boekenplank verschijnt wanneer de leentermijn bijna verloopt. Je kunt luisteren op je telefoon of tablet (met de online Bibliotheek-app) en op je computer (pc of laptop).

Op onderstaande link vind je een filmpje en antwoorden op veel gestelde vragen. https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/luisterboeken.html

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen