Hoe krijg ik mijn kind weer soepel terug in het schoolritme

De vakantie is alweer bijna voorbij! Voor veel ouders en kinderen is dit jammer, anderen kijken er misschien juist weer naar uit. Het schoolleven geeft weer wat meer structuur en regelmaat. In de vakantie wordt dit vaak wat meer losgelaten. In ieder geval hoeft de wekker niet vroeg gezet te worden en er hoeven geen broodtrommels klaargemaakt te worden. Misschien gaat jouw kind ook wel wat later naar bed dan anders.

Leeftijd

Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin
Volwassenen

Thema

Ouderschap
Opvoeden
Gedrag en emoties
Zorg goed voor jezelf

De vakantie is alweer bijna voorbij! Voor veel ouders en kinderen is dit jammer, anderen kijken er misschien juist weer naar uit. Het schoolleven geeft weer wat meer structuur en regelmaat.  
In de vakantie wordt dit vaak wat meer losgelaten. In ieder geval hoeft de wekker niet vroeg gezet te worden en er hoeven geen broodtrommels klaargemaakt te worden. Misschien gaat jouw kind ook wel wat later naar bed dan anders.  

Om weer terug in het schoolritme te komen is het belangrijk de structuur en regelmaat weer wat meer terug te brengen gedurende de dag. Hier zou je alvast een week of een aantal dagen van tevoren mee kunnen beginnen. Je kunt dan denken aan een vroegere bedtijd in de avond en in de ochtenden alweer wat eerder opstaan en bijvoorbeeld het ochtendritueel aanhouden wat je normaal met school doet (aankleden, ontbijten).  

Voor sommige kinderen brengt het nieuwe schooljaar ook spanning met zich mee. Ze kunnen hierdoor wat meer prikkelbaar zijn. Een nieuw schooljaar betekent vaak een nieuwe leerkracht en nieuwe lesstof. Wanneer je kind hier gevoelig voor is kan het helpen om zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen over wat en wanneer er van je kind verwacht wordt. Voor sommige kinderen kan het helpen om een aftelkalender te maken wat betreft de dagen wanneer de vakantie afgelopen is. Ook kan het dan helpen om inzichtelijk te maken hoe de nieuwe schoolweek eruit ziet. Wie brengt of haalt je deze dag uit school en moet je kind eventueel nog naar de vso of bso. 
Voor het slapen gaan helpt het vaak om zo voorbereidend mogelijk te werk te gaan, leg alvast kleding en de schooltas klaar. Neem samen door hoe de ochtend voor het schoolgaan verloopt. Nieuwe dingen mogen spannend zijn, het helpt om je kind hierin de ruimte te geven.  

Afbeeldingen

Cookie-instellingen