Het kan vaak moeilijk zijn om hierover in gesprek te gaan met de mensen om je heen zowel als je hulp wil ontvangen of hulp wil bieden. Helaas heerst er dan ook nog maar al te vaak een groot taboe op dit onderwerp. Veel jongeren die kampen met een depressie schamen zich om aan te geven dat het minder goed met ze gaat of dat ze worstelen met depressieve gevoelens. Vaak heerst er het idee dat ze vinden van zichzelf dat ze zich niet zo moeten aanstellen of het zelf moeten kunnen oplossen. Maar ook hebben ze vaak de angst dat ze buitengesloten gaan worden, er niet meer bij mogen horen, of raar gevonden worden. En dit terwijl zij zichzelf vaak al van steeds minder waarde beginnen te voelen.
Het gevolg hiervan is dat ze vervolgens steeds minder deel gaan nemen aan het “normale” leven. Ze sluiten zichzelf af van de buitenwereld soms letterlijk en soms figuurlijk en raken op deze wijze ook nog eens steeds meer in een isolement waardoor de depressieve gevoelens en gedachten vaak ook alle ruimte krijgen en steeds minder weerlegd kunnen worden door positieve gedachten en input van de mensen om hen heen.
Dit proces kan lastig te doorbreken zijn zeker als dit al langere tijd speelt. Gelukkig zijn er wel veel manieren om iemand om je heen met een depressie hulp te bieden en om er echt voor iemand te zijn. Wij zetten ze graag even voor je op een rijtje.
Ten eerste is het belangrijk om de jongere positief te blijven benaderen, geef dus zoveel mogelijk positieve input en benoem de dingen die goed gaan. Probeer ook zo open en oprecht mogelijk naar iemand te luisteren. Laat de jongere zijn of haar verhaal doen en probeer niet meteen met allerlei oplossingen te komen maar laat het verhaal en de emoties die de jongere ervaart er ook zijn. Op deze wijze geef je de ruimte om iemand te laten ervaren dat hij of zij gehoord wordt.
Maar ook structuur is enorm belangrijk, probeer regelmaat aan te brengen en samen te kijken of werken aan beweging en gezonde voeding en frisse buitenlucht. Maar ook het samen maken van haalbare en heldere doelen kan helpend zijn net als het maken van afspraken. En natuurlijk is het erg belangrijk om de jongere te stimuleren in gesprek te blijven over wat hij of zij voelt en om de ernst van de klachten serieus te nemen en waar nodig passende hulp te vragen!
Uiteraard is er ook in de Hoeksche Waard op meerdere plekken passende hulp bij depressieve klachten te vinden. Vaak start dit bij de huisarts welke na een gesprek verder kan helpen en eventueel kan verwijzen naar een passende instantie of POH’er. Maar ook zijn er enkele particuliere initiatieven waar voor hulp aangeklopt kan worden, denk bijvoorbeeld aan een jongerencoach of een praktijk voor psychotherapie.