Deze maand het boek: Nynke Nijman | De relatie APK

Anouk van Steenselen 16-11-2022 219 keer bekeken 0 reacties

Louise van Oudhorst schrijft haar recentie over het boek. Relatie APK

Louise: Ik ben gescheiden en voor de 2e keer getrouwd. Uit mijn eerste huwelijk heb ik twee kinderen. Toen zij 5 en 8 jaar waren ben ik gescheiden en een jaar later woonde ik samen met mijn huidige man en mijn kinderen. Het bijzondere is dat wij als ex-partners ver uit elkaar wonen, ruim 140 km en wij nog steeds om het weekend de kinderen rijden naar de andere ouder. De afstand zorgt ervoor dat je goed moet communiceren wat zeker in het begin heel moeizaam ging. Nu na 10 jaar gaat het goed, maar het blijft geven en nemen. 

Ik vind het zinvol om in dit panel te zitten omdat ik tegen zoveel dingen aan ben gelopen in de afgelopen jaren en ze steeds weer heb overwonnen. Ik heb veel gelezen, veel strijd gestreden ,helaas ook in de rechtszaal, veel moeten vergeven en weer moeten doorgaan en dat alles omdat vader de kinderen moet kunnen blijven zien en andersom ook natuurlijk.

De kinderen hebben daar absoluut last van gehad, nog steeds, om ze te kunnen helpen om juiste keuzes te maken, nu en in de toekomst vind ik het belangrijk dat wij ze op zekere hoogte betrekken bij beslissingen. Zonder lectuur zou me dat niet gelukt zijn omdat je van twee werelden er één moet maken en dat is verrekte lastig om dat geheel op jezelf te moeten doen, want waar doe je goed aan. Daarom wil ik helpen om mijn ervaringen in te zetten voor anderen.

Recensie:

Nynke doet heel veel op het gebied van relaties, ze is bijv. psycholoog, relatietherapeut en seksuoloog. Ze schrijft en geeft les. Kortom ze zet haar expertise breed in.

Het boek gaat over het onderhouden van je relaties en vooral over de relatie met je partner.

Het geeft eerst een verhelderende kijk op hoe we in eerste instantie in een relatie stappen en staan. Wat er over het algemeen bij iedereen misgaat als het niet meer lekker loopt.

Het onderhouden van je relatie blijkt het allermoeilijkste. Communicatie in je relatie is dan ook een essentieel iets.

Het boek geeft in verschillende hoofdstukken weer welke kenmerken er zo ontzettend belangrijk zijn in je relatie om aandacht te geven. Met heel veel rake en herkenbare voorbeelden schrijft ze over punten waar je aan kan werken en hoe je dat dan kan gaan doen. Ze legt uit waarom bepaalde stappen belangrijk zijn wat het doel is van het toepassen en heel veel adviezen en opdrachten.

Het is een echt studie- en werkboek voor je relatie, geen kant en klare oplossing maar confronterend en verhelderend. Ik vond het heel fijn om te lezen dat er wel een oplossing is voor bepaalde problemen waar ik tegen aan loop, maar ook dat het niet zo vanzelfsprekend op te lossen is. Het mag soms ook gewoon moeilijk zijn.

Je kan het boek lezen van voor naar achter of je leest vooral de hoofdstukken waar jijzelf in je relatie tegenaan loopt of waarvan je wilt dat het niet tot een probleem gaat komen en je al vast voorbereid bent. Het is een dik boek, maar dat hoeft je niet af te schrikken als je het maar stapje voor stapje doet. Het is tenslotte ook niet in één keer misgegaan op alle vlakken. Zo hoef je ook niet alles in één keer aan te pakken. Bepaal welk deel van je relatie eerst onderhoud nodig heeft en begin daar te lezen en daar aan te werken. Dat is denk ik wel het beste advies die mij ooit gegeven is. Je kan niet alles in één keer veranderen.

Het eerste deel over; het fundament van een relatie heb ik wel eerst helemaal uitgelezen en daarna ben ik gaan bladeren naar voor mij herkenbare probleemsituaties of gewoon nieuwsgierig of ik een bepaald onderwerp goed aanpak, tips zijn tenslotte altijd welkom.

De meest denkbare onderwerpen komen aan bod zoals tijd samen doorbrengen, intimiteit, de huishoudelijke taken, de financiën. Maar ook tegenslag, verdriet en situaties die je van tevoren echt niet bedacht had.

AANRADER

Het boek is een aanrader voor stellen die net een relatie gaan starten als voor stellen die al compleet vast zitten en alles daar tussenin. Eigenlijk is het zoals de titel zegt, een apk en die moet je regelmatig houden of toepassen.

Maar bovenal is het aanrader voor jezelf, voor je eigen ontwikkeling. Want als jij goed toegerust bent, dan is dat van invloed op je relatie. Want alles wat je weet kan je tenslotte toepassen in je communicatie, maar ook in je doen en laten.

Het boek kan geschikt zijn voor een thema avond, alhoewel ik het dan wel in kleine groepjes zou doen. Het is best een kwetsbaar onderwerp en het vergt nogal lef om over je eigen relatie te praten die wellicht al wel in de knel zit.

Het is niet echt een boek die ik snel zou doorgeven omdat ik graag highlights aanbreng in voor mij belangrijke en herkenbare stukken. Zoals ik al zei; het is ook echt een werkboek waardoor ik graag streep en aantekeningen maak in de kantlijn. Het is ook een boek die je er steeds weer bij kan pakken.

Ik zou wel het boek nieuw aan een ander willen aanraden of geven. Zeker als ik weet dat er enige strubbelingen zijn. Het is confronterend verhelderend.

 

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen