De Week van de Motoriek: Het belang van bewegen voor jonge kinderen

Katelijn Kelder-Houtbraken 07-11-2023
210 keer bekeken 0 reacties

Een leven lang sporten en bewegen stimuleren: hoe krijgen we dit samen voor elkaar?

Geen eenvoudige opgave, maar wel iets waar Hoeksche Waard Actief zich samen met sportaanbieders en partners voor inzet. Voldoende bewegen is belangrijk voor iedereen, van jong tot oud. Jonge kinderen hebben voldoende en veelzijdig bewegen nodig voor een gezonde ontwikkeling. 

Elk jaar in Nederland wordt de 'Week van de Motoriek' gehouden om aandacht te vestigen op het belang van een gezonde motorische ontwikkeling bij kinderen. Deze week (6 t/m 9 november) is een uitgelezen kans om te benadrukken waarom het zo belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd veelzijdig bewegen en zich breed motorisch ontwikkelen. Ouders spelen hierin een grote rol en sportverenigingen kunnen een waardevolle partner zijn.
 
Waarom is veelzijdig bewegen belangrijk? 
Veelzijdig bewegen houdt in dat kinderen verschillende soorten fysieke activiteiten beoefenen, zoals rennen, springen, klimmen, rollen en balanceren. Het is belangrijk voor een gezonde motorische ontwikkeling op jonge leeftijd. Hier zijn enkele redenen waarom dit juist voor jonge kinderen zo belangrijk is: 
1.    Veelzijdig bewegen helpt kinderen om hun motorische vaardigheden te verbeteren. Ze leren hoe ze hun lichaam kunnen beheersen, coördineren en bewegen op verschillende manieren. 
2.    Door diverse bewegingen uit te voeren, worden alle spieren en botten van kinderen sterker. Dit draagt bij aan een gezond lichaamsgewicht en vermindert het risico op obesitas. 
3.    Veelzijdig bewegen verbetert de balans en coördinatie van kinderen, wat hen helpt bij dagelijkse activiteiten en sporten. 
4.    Het beheersen van verschillende bewegingen geeft kinderen een gevoel van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Ze leren hun lichaam kennen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. 
5.    Een brede motorische ontwikkeling op jonge leeftijd legt een stevige basis voor een gezond en actief leven op latere leeftijd. Kinderen die motorisch goed ontwikkeld zijn, hebben vaak minder kans op blessures en gezondheidsproblemen. 

De rol van sportverenigingen 
Sportverenigingen spelen een grote rol bij het ondersteunen van de veelzijdige motorische ontwikkeling van kinderen. Het aanbieden van veel verschillende trainingsoefeningen en sporten aan jonge kinderen op een sportvereniging is een bewezen manier om hun motorische ontwikkeling te bevorderen, fysieke fitheid te verbeteren, zelfvertrouwen te vergroten en hen te motiveren om actief te blijven. Het helpt hen ook om een gezonde en positieve relatie met beweging en sport te ontwikkelen, wat weer een mooie bijdrage levert aan hun toekomstige gezondheid en welzijn. 
Dus naast sport specifieke trainingen is het belangrijk dat er ook aandacht is voor andere sporten of vormen van bewegen. Ga bijvoorbeeld op de voetbaltraining ook eens rugbyen of dansen. Klink misschien nog wat vreemd, maar het helpt kinderen uiteindelijk om nog betere en gezondere sporters te worden. 
 
De rol van ouders 
Ouders spelen een belangrijke rol wanneer het gaat om het stimuleren om te blijven of te gaan sporten. Zeker tijdens de basisschool leeftijd zijn de ouders de grote voorbeelden. Dus naast het geven van het goede voorbeeld zijn er ook andere aanvullende manieren om je kinderen veel en goed te laten sporten en bewegen. Moedig je kinderen aan om verschillende fysieke activiteiten te proberen. Laat ze weten dat je trots op hen bent, ongeacht hun prestaties. Doe mee met je kinderen in hun sportactiviteiten en geniet samen van sporten of bewegen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen sporten op de sportclub en vrije speeltijd. Kinderen hebben ook tijd nodig om vrij te spelen en hun eigen avonturen te beleven. Luister naar de interesses en voorkeuren van je kinderen. Moedig hen aan om te kiezen welke sport ze het leukst vinden. Gezond eten en drinken is belangrijk voor iedereen, dus ook sporters. Zorg ervoor dat jouw kinderen voldoende groenten, fruit en voedzame maaltijden krijgen. 

De Week van de Motoriek 
De 'Week van de Motoriek' benadrukt het belang van (veelzijdig) bewegen en een brede motorische ontwikkeling bij jonge kinderen. Afwisselende sport of beweegactiviteiten dragen bij aan de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. De basis wordt gelegd voor een gezonde en actieve levensstijl op latere leeftijd. Sportverenigingen spelen een grote rol in dit proces door naast sport specifieke óók andere trainingsvormen aan te bieden die meer gericht zijn op de motorische ontwikkeling van de kinderen. Ouders zijn eveneens van groot belang. Zij kunnen hun kinderen stimuleren door actief betrokken te zijn bij hun sportactiviteiten én het goede voorbeeld te geven.  

Dus, laten we samenwerken om onze jonge kinderen te helpen groeien en bloeien, met een sterke nadruk op veelzijdig bewegen, zodat ze de best mogelijke start in het leven krijgen. Hoeksche Waard Actief helpt je daar graag bij. Zelf kun je vandaag ook al aan de start. Ga naar een sportclub in de buurt, ze staan op je te wachten!

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen