Zorg jij voor een goede mondhygiëne van je kleuter of peuter ?

Marcella Boet 04-01-2024
530 keer bekeken 0 reacties

Een gezond gebit is een belangrijk punt van aandacht voor zowel jong en oud. Naast goed poetsen speelt het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen ook een belangrijke rol bij het gezond houden van je gebit.

Iets wat bij volwassenen en wat oudere kinderen vaak prima gaat maar wat bij peuters en kleuters soms voor een flinke uitdaging kan zorgen. In deze blog hebben we dan ook wat handige tips van de tandarts voor je klaar staan om te zorgen voor een goede mondhygiëne van je kleuter of peuter! Lees je met ons mee?

Een belangrijke taak als ouders

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te realiseren dat wij als ouders een belangrijke taak hebben in het gezond houden van het gebit van onze peuters en kleuters. Zij zijn zelf nog niet in staat om hun gebit zelfstandig te onderhouden en zijn hierin dus volledig afhankelijk van onze zorg.

Ook begrijpen ze de noodzaak nog niet van een goede gebitsverzorging en aan ons als ouders dan ook de taak om kinderen al van jongs af aan te leren en laten zien hoe ze goed voor hun gebit kunnen zorgen.

Maak een feestje van het tandenpoetsen

Ten eerste is het natuurlijk onwijs belangrijk om te zorgen voor goed gepoetste tanden. Het is dan ook belangrijk om regelmatig en op tijd te poetsen zodat de tanden gezond blijven. Kinderen leren dan ook vaak door te kijken naar ons. Poets dan ook bij voorkeur je tanden samen met je kind zodat je er een leuke routine van kan maken en ze meteen bij jou kunnen afkijken hoe het hoort.

Eten en drinken speelt een belangrijke rol

Vaak zien we dat peuters en kleuters regelmatig iets te snacken krijgen door de dag heen. Dit zijn dan vaak ook nog eens suikerhoudende tussendoortjes. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit wellicht iets minder gezond is voor je gebit, het is dan ook belangrijk om het risico op tandbederf laag te houden. Beperk dan ook het aantal snackmomenten en geef de voorkeur aan gezonde opties zoals bijvoorbeeld groenten, fruit en zuivelproducten.

Alsnog kan dit dan een flinke aanslag op het gebit van je kleintje plegen als er op heel veel momenten door de dag heen gegeten wordt. Probeer dit dan ook te beperken tot 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes.

Let ook goed op wat je jouw peuter of kleuter te drinken geeft. Suikerhoudende dranken vormen een ware aanslag op het gebit. Kies liever voor water. Pas ook op het geven van een fles met melk voor het slapen gaan. Ook dit kan schade aan de tanden opleveren als er na het drinken niet meer gepoetst wordt.

Het gebruik van een fopspeen en duimzuigen

Veel peuters en kleuters vinden steun en comfort in het hebben van een fopspeen of het zuigen op een duim. Op zich natuurlijk prima ware het niet dat dit voor je gebit wat minder fijn kan zijn. Probeer het gebruik hiervan dan ook zeker te beperken en vanaf een bepaalde leeftijd ook af te bouwen. Zo zorg je voor een zo gezond mogelijk gebit van je kleintje.

Breng regelmatig een bezoekje aan de tandarts

Door je kind al op jonge leeftijd bekend en vertrouwd te maken met de tandarts zorg je ervoor dat ze hieraan wennen en dat dit voor hen ook erbij gaat horen. Je merkt dan ook dat het op latere leeftijd een stuk makkelijker zal gaan om een tandarts bezoekje in te plannen. Kinderen die al vanaf jonge leeftijd bekend zijn met de tandarts zijn minder angstig. Neem je kinderen dan ook zo vroeg mogelijk mee zodat ze hier al aan kunnen wennen en leren dat een tandartsbezoekje erbij hoort om een gezond gebit te behouden!

Door deze eenvoudige tips te volgen kun jij de mondgezondheid van je peuter bevorderen. Het is immers nooit te vroeg om aan een goede mondverzorging te werken en om gezonde gewoontes aan

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Samenwerkende Tandartsen Strijden en s-Gravendeel.

https://www.tandarts-strijen.nl/

https://www.tandarts-sgravendeel.nl/

Afbeeldingen

Cookie-instellingen