Als je te maken krijgt met een miskraam bij jezelf of iemand om je heen dan komen er vaak onwijs veel gevoelens bij kijken die soms ook allemaal door elkaar lopen. Zo kun je verdriet, boosheid, teleurstelling maar ook wanhoop en angst ervaren. Het is dan ook belangrijk om de tijd te nemen om het verlies goed te verwerken en om hier waar nodig ook hulp bij te vragen van de mensen om je heen of professionals.
Het is dan ook belangrijk om over al deze gevoelens te praten met de mensen om je heen. Op deze wijze kun je dan ook ervaren dat je niet alleen bent en dat je het verwerken ook niet alleen hoeft te doen. Uiteraard is het zo dat niemand voelt wat jij voelt maar het kan je wel steun en kracht geven om de warmte van de mensen om je heen te voelen.
Maar het kan ook zo zijn dat het je niet voldoende helpt om enkel met de mensen uit je eigen omgeving te praten en te zijn en dat je meer hulp nodig hebt. Als dit het geval is dan is het helemaal niet erg om ook professionele hulp in te schakelen.
Dit kun je dan ook op verschillende manieren doen. Ten eerste kun je met de huisarts in gesprek gaan. Deze kan je vaak doorverwijzen naar de juiste vorm van hulp. Maar ook kan het soms helpen om bijvoorbeeld aan de verloskundige waar je onder begeleiding was te vragen of ze je kunnen helpen aan passende hulp. Er zijn in ieder geval heel veel vormen van hulp beschikbaar en het kan heel verstandig zijn maar vooral helpend om hier gebruik van te maken als je er niet uit komt met je gevoelens.
Ook is het heel belangrijk om jezelf de tijd te gunnen. Wees lief voor jezelf en verlang niet te veel van jezelf. Alles gaat stap voor stap en probeer niets te overhaasten. Juist als je bijvoorbeeld heel snel alweer alles op pakt van je dagelijks leven zonder bij je gevoelens stil te staan zie je dat je hier later last van kan krijgen. Ook lichamelijk is het verstandig om je lichaam echt even de tijd te gunnen om te herstellen.
Ook eventueel opnieuw zwanger zijn na een miskraam kan best veel gevoelens en emoties oproepen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je erg angstig bent geworden dat ook deze zwangerschap in een miskraam zal eindigen. Of wellicht lukt het niet om optimaal van je zwangerschap te genieten omdat er nog veel emoties van de miskraam de boventoon voeren. Maar ook schuldgevoelens kunnen naar boven komen waarbij je jezelf schuldig kunt gaan voelen om van de nieuwe zwangerschap te genieten.
Wees je er in ieder geval bewust van dat dit niet "erg" of vreemd is maar dat het juist heel begrijpelijk is. Geef jezelf ook hierin de tijd en de ruimte die je nodig hebt. En ook hier is het vooral weer heel erg belangrijk om hiet niet allemaal "alleen" te doen maar om waar nodig de hulp van de mensen om je heen te vragen en accepteren. Want ook hierbij geld "It takes a village"