Hoe help jij je kind om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Marcella Boet 10-04-2024
37 keer bekeken 0 reacties

Er gebeurt steeds meer in de wereld. Ook kinderen merken dat. Ze worden er onzekerder door. Dan helpt het als een kind met zelfvertrouwen de wereld tegemoet treedt. Heel vaak is het misverstand dat zelfvertrouwen iets is dat je van de buitenwereld krijgt.

Terwijl een kind het eigenlijk zélf in de hand heeft, om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Natuurlijk kunnen heel jonge kinderen dat nog niet. Maar ze kunnen het wel leren. En hoe jong ze ook zijn, je kunt kinderen helpen: door hen succeservaringen te laten opdoen.

Nog te vaak denk je als ouder dat je iets simpel moet maken voor je kind, omdat het dan zeker lukt. Probeer juist niet alles voor je kind op te lossen. Ook al doe je dat als ouder met de beste wil van de wereld. Ik geef vaak het voorbeeld van het dicht doen van de jas. Het is tien voor half negen, je had allang op de fiets naar het schoolplein moeten zitten. Om tijd te winnen doe je zelf maar de jas van je zoon of dochter dicht. Goed bedoeld. Maar het helpt je kind niet. Uitdagingen - al is het maar snel een jas dicht doen - zijn een belangrijk ingrediënt van succeservaringen.

Wat ook helpt om zelfvertrouwen te krijgen, is om een kind eigen keuzes te laten maken. Keuzes die passen bij de leeftijd van je kind. Die keuze kan zeker onhandig zijn. Maar laat deze ook gebeuren, want hier leren kinderen juist van. Zorg dat je als ouder je oordeel achterwege laat. Wat je wel kunt doen: met je kind in gesprek gaan over die keuze. Niet de waarom-vraag is helpend, omdat dit vaak lijkt op een oordeel. Wat wel handige vragen zijn: wat was er handig aan je keuze? Of: hoe zou je het de volgende keer aanpakken? En stel die vraag oprecht nieuwsgierig. Dat zorgt voor een waardevol gesprek met je kind, waarin je kind zich gezien en gewaardeerd voelt.

Sandra Bolkenbaas

 

Sandra Bolkenbaas is adviseur in het onderwijs en auteur van het e-book over: ‘Op weg naar meer zelfvertrouwen’ 

https://www.oudershw.nl/ouderplatform/interessant-voor-ouders/veerkracht/veerkracht+bij+je+kind/2641054.aspx?t=E-Book-Zelfvertrouwen-bij-je-kind--door-Sandra-Bolken

 

 

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen