Mijn kind wordt gepest, hoe kan ik helpen

Marcella Boet 19-04-2024
146 keer bekeken 0 reacties

We hebben allemaal weleens met pesten te maken gehad, of dit nu is omdat we zelf gepest zijn, andere gepest hebben of omstander van het pesten zijn geweest. Vandaag de dag is pesten helaas nog steeds een groot probleem en worden veel kinderen gepest. Maar wat kun jij als ouder doen?

Ten eerste is het goed om je te realiseren dat pesten op alle leeftijden voor kan komen, in alle klassen, bij alle kinderen, op elke vereniging en in elke speeltuin. Wees je hier dan ook als ouder altijd bewust van, en denk niet dat jouw kind dit niet kan overkomen.

Belangrijk om te weten is dat kinderen die gepest worden dit vaak geheim proberen te houden. Soms uit angst dat het pesten dan nog erger gaat worden en soms ook uit schaamte. Dit kan het dan ook voor ouders soms lastig maken om te herkennen of jouw kind gepest wordt.

Toch zijn er welke enkele signalen die je op kan vangen en waar je dus ook op kan letten. Zo kunnen gepeste kinderen ineens heel stil of teruggetrokken worden, maar ook kunnen ze bijvoorbeeld herhaaldelijk vragen om van school te mogen veranderen of gaan ze spijbelen, en vaak kunnen ze hier geen goede reden voor geven.

Mocht je signalen opvangen en het vermoeden hebben dat jouw kind weleens gepest zou kunnen worden dan is het altijd verstandig om hierover het gesprek aan te gaan. Probeer dit zo open en luchtig mogelijk te doen. Mocht jouw kind inderdaad toegeven gepest te worden dan zijn er ook een aantal punten belangrijk. Ten eerste is het van groot belang dat je nooit de schuld bij je kind legt, opmerkingen als "Ja maar jij laat ook altijd over je heen lopen" of bijvoorbeeld "Ja maar jij bent ook veel te lief voor iedereen" vallen bij je kind helemaal verkeerd. Het kan ervoor zorgen dat je kind zich schuldig gaat voelen en denken dat hij of zij het pestgedrag vast verdiend heeft. En dat is iets wat je ten alle tijden wil voorkomen als ouder, een kind dat gepest wordt verdiend dit namelijk nooit en wij als ouders hebben een hele belangrjike taak in het overbrengen van deze boodschap.

Maar ook is het verstandig om je kind zijn of haar verhaal te laten doen. Probeer zonder oordelen te luisteren, keur het pestgedrag af maar kom niet meteen met allerlei acties op de proppen waarbij jij weleens even verhaal gaat halen bij de pesters van je kind. Dit is vaak een angst van veel kinderen die gepest worden omdat ze weten dat het pesten dan nog veel erger gaat worden. En jij als ouder bent er niet altijd bij en je kind weet dat.

Het is veel beter om te proberen samen naar een oplossing te zoeken. Bedenk bijvoorbeeld hoe jullie school hierbij kunnen betrekken als het pesten op school plaatsvind. Maar als het bijvoorbeeld bij het buitenspelen in de wijk gebeurd kijk dan of jij je kind kan helpen weerbaar te worden en ga eventueel samen met de pesters en andere ouders in gesprek.

Geef je kind dan ook het gevoel dat hij of zij niet alleen is, dat jullie er altijd zijn en dat er gewoon over het pesten gepraat mag worden. Een van de ergste dingen aan pesten is dat het namelijk heel erg eenzaam maakt en dat wil je nu juist als ouder graag voorkomen.

Nu zijn er nog veel meer fijne tips waar je als ouder veel aan kan hebben als jouw kind gepest wordt, maar ook als jouw kind omstander is van pestgedrag kan het handig zijn om hier wat fijne tips bij te krijgen. Deze kun je vinden op de pagina van Stop Pesten via de link bij deze blog!

Voorkomen dat je kind gepest wordt kun je als ouder helaas niet, maar je wel samen gaan voor herstel en proberen het pesten een halt toe te roepen. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen