GIZ staat voor Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften. De GIZ-methodiek combineert de ervaringen van gezin en kind met de deskundigheid van de professional. Jong JGZ werkt hier al mee in de Hoeksche Waard en gezamenlijk kijken we of we dit kunnen uitbreiden naar andere onder meer kraamzorg en de verloskundige praktijken.
Doelgroep
De GIZ-methodiek is geschikt voor alle (aanstaande) ouders en kinderen vanaf 8 jaar en jongeren en te gebruiken door alle professionals in de jeugdketen.
Doel
Het hoofddoel is een gezamenlijke, brede gezinsgerichte, gestructureerde inschatting en beslissing met jeugdige en/of (toekomstige) ouder/verzorger van krachten, zorgbehoeften en ondersteuning, zodat gezinnen passende, tijdige en effectieve ondersteuning ontvangen en versterkt worden in hun eigen kracht (autonomie, competentie en verbondenheid).
Aanpak
Samen met de cliënt verheldert de professional de vragen, analyseert krachten en zorgen en beslissen zij samen over passende ondersteuning. Indien relevant maken zij samen een resultaatgericht ondersteuningsplan. Het GIZ-gesprek wordt ondersteund door gebruik van visuele hulpmiddelen (GIZ-tools), de toepassing van een motiverende en oplossingsgerichte houding en gesprekstechnieken en een gestructureerde aanpak. De GIZ-methodiek is in te zetten van normale zorgen tot complexe problemen.
Materiaal
Voor de a.s. ouders en jeugdigen zijn GIZ-tools (GIZ-driehoek, GIZ-matrix en GIZondersteuningsplan) beschikbaar. Voor GIZ-uitvoerders is een opleiding leertraject beschikbaar, wat is afgestemd op de werksetting van de professionals. Voor ondersteuning van de implementatie, het geven van de GIZ-basistraining en GIZcoaching zijn draaiboeken en ondersteunende materialen ontwikkeld.
Onderbouwing
Een mismatch tussen zorgbehoeften en daadwerkelijke zorg leidt tot onder- en overbehandeling waardoor jeugdigen en ouders zich niet begrepen en gehoord voelen. De GIZ-methodiek richt zich op het versterken van cliëntbetrokkenheid, een brede gezinsgerichte blik en een gestructureerde aanpak en beoogt hiermee eerder en efficiënter een juiste inschatting te maken van krachten en zorgbehoeften en samen te beslissen over passende ondersteuning.
De interventie is ontwikkeld vanuit de volgende theorieën en methoden:
- Self-determination theory (Ryan & Deci, 2000),
- Bio-ecologische model (Bronfenbrenner, 1994),
- Ouderschapstheorie (Van der Pas, 2006),
- Positieve psychologie (Seligman, 2000),
- Motiverende en Oplossingsgerichte gesprekstechnieken (Miller & Rollnick, 2002, Shazer & Berg, 2007),
- Handelingsgerichte diagnostiek (Pameijer, 2011) 5
Onderzoek
De GIZ-methodiek is (door)ontwikkeld en getest op haalbaarheid in de JGZ, jeugdhulp en kraamzorg in nauwe samenwerking tussen praktijk en wetenschap (Werkplaats Samen.nl). De effectiviteit en gebruikersoordeel zijn onderzocht door groepen te vergelijken die zonder en met de GIZ werkten. Uit deze onderzoeken blijken de volgende resultaten: met de GIZ worden zorgbehoeften van het kind in de bredere context van ouders en omgeving besproken; onthulden ouders en signaleerden professionals vaker zorgen; ervaarden ouders meer aandacht voor wat goed gaat; gaven ouders na afloop van een gesprek aan minder zorgen te ervaren; was er meer overeenstemming tussen ouder en professional, een hogere tevredenheid en meer samen beslissen. Onderzoek naar het signaleren van kindermishandeling binnen de JGZ toonden aan dat de GIZ effectief is in het voorspellen van (toekomstige) kind onveiligheid